Blik op de weg

Op 1 januari 1980 begon cameraman Leo de Haas zijn bedrijf en vorige week werd dat failliet verklaard. Voor de jonkies onder ons, Leo de Haas was de persoon die ons trakteerde op Blik op de Weg, het eerste programma op de Nederlandse buis dat liet zien hoe fout weggebruikers eigenlijk zijn...

Leo de Haas
Leo de Haas.

Cops
, De Politie Op Je Hielen!, Stop! Politie... Mannenzender RTL7 trakteert ons wekelijks urenlang op programma's die gepresenteerd worden als entertainment. Maar dat zijn ze niet. Genoemde programma's hebben maar één doel: de kijker leren 'hoe het hoort', en bovenal: dat er geen ontsnappen aan de politie bestaat.
Het zijn redenen dat Leo de Haas met zijn keurig objectieve programma Blik op de Weg aan de kant werd gezet ten faveure van in eerste instantie het SBS6-programma Wegmisbruikers!. Verkeersofficier Koos Spee (69) – het orthodox correcte geweten van mobiel Nederland – zou hierover zelfs geschreven hebben: "We komen in een situatie, dat het BVOM grip gaat krijgen op de kwaliteit van verkeersprogramma's op tv. Een wens van ons gaat in vervulling."

koos-spee-snelweg 0
Koos Spee.

Voor wie dit niet direct kan duiden: verkeersprogramma's anno nu zijn niets anders dan overheidspropaganda. Die worden uitgezonden op commerciële zenders, wat doet vermoeden dat de regering er ook nog geld mee verdient. En om het nog erger te maken: RTL heeft afgelopen november voor het eerst in vier jaar weer beter gescoord dan de regeringszenders (NPO).

Het staat buiten kijf dat zich op de Nederlandse infrastructuur wegmisbruikers begeven, en wie zich misdraagt, kan gestraft worden, maar waar ligt de grens?
Vanuit mijn woonplaats onderweg naar Amsterdam passeer ik een bocht waarin een oplichtend matrixbord mij zo nu en dan zegt: "U rijdt te snel."
Dat is pertinent onjuist, want als ik te snel reed, was ik daar al duizenden keren verongelukt. En dat is nooit gebeurd.
Volgens de wet reed ik daar te snel?
De wet zegt het, dus het klopt? We weten wel beter.

De korpschef landelijke politie Gerard Bouman (63) had het van de week over privémeningen van agenten. Deze dienen ze thuis te laten als ze zich bijvoorbeeld met asielzoekers bezighouden.
Deze insteek is illustratief voor het verrotte denkpatroon bij de overheid.
Ik ben ook oud, hoewel niet zo oud als Bouman, maar kan me de tijd herinneren dat agenten hun privémeningen altijd bij zich hadden en daarmee aanmerkelijk prettiger in de omgang waren dan de agenten van nu.
Als korpschef Bouman ervoor zou willen zorgen dat hij geen racisten en andere idioten opneemt in zijn korps, kunnen ze hun privémeningen gerust meenemen naar hun werk.
Maar dat is dus niet de bedoeling. Het is anno nu niet de bedoeling dat een agent denkt. Een agent moet doen wat hem gezegd wordt. Zodat hij ervoor kan zorgen dat wij doen wat ons gezegd wordt. Want was het misschien ooit zo dat de overheid ten dienste stond van de samenleving, dat is natuurlijk al lang omgekeerd. Dat je maar weet aan welke kant de politie staat.

Blik op de weg video

Kortgeleden was in Stop! Politie een man te zien die werd aangehouden wegens een snelheidsovertreding. Deze meneer belde – eenmaal aan de kant – even naar zijn werk om het oponthoud te melden. Of hij dat gesprek wilde beëindigen, want de politie wilde hem METEEN spreken.

Laat dat even bezinken.

- Je wordt dus voor iets onbenulligs van de weg gehaald.
- Je weet dat de wetsovertreding je verhoudingsgewijs een waanzinnig bedrag gaat kosten, waarvoor je hard hebt gewerkt en dat je misschien helemaal niet kunt missen.
- Je weet dat je een eindeloze preek gaat krijgen van een wezen dat je niets interesseert, over een gebeurtenis waarvan niemand schade heeft ondervonden.
- Je weet dat je desondanks beleefd moet blijven en hevig berouw moet betonen en vooral niet moet protesteren, omdat je anders helemaal de sigaar bent.

En als je dat allemaal weet, heb je waarschijnlijk een hogere opleiding genoten dan de ambtenaar voor je, wat de kwestie nog pijnlijker maakt.
En die zegt dan dat je moet ophangen, terwijl je je baan aan het redden bent.

Wat denkt zo'n agent? Kan en wil ie überhaupt nog denken of is zijn gezonde verstand tijdens de opleiding operatief verwijderd en vervangen voor het wetboek van strafrecht? Waaraan ontleent hij zijn superioriteitsgevoel, want hij is duidelijk idioot. Denkt ie nou werkelijk dat we niet snappen wat een bord 80 of 100 betekent, dat ie dat nog eens moet uitleggen?
- "Héééél gevaarlijk als u sneller rijdt!"
- We snappen het, agent. Geef die prent en rot op.

Dat is wat ik tegenwoordig leer van SBS6 en RTL7. Terwijl ik vroeger echt heel aardige én leerzame gesprekken had met wie mij maar wilde aanhouden. Vroeger had ik misschien best agent willen worden. Nu zou ik me schamen.

Michiel Heemskerk, verkeersfilosoof
8 december 2015

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy