Banner

Test Yamaha XVS950A Dark Star/Midnight Star (2011)

Inhoudsopgave
Test Yamaha XVS950A Dark Star/Midnight Star (2011)
Specificaties
Fotogalerij
Alle Yamaha tests

02 yamaha_69539_2009_xvs950a_smx_eur_stu_0003Op de stoep staat te dampen de Yamaha XVS950A Dark Star. Het is een bonk ijzer met een gewicht van 278 kilo, ter waarde van € 11.499. Over één ding kunnen we het eens zijn: hij is mooi. Dat vinden niet alleen wij, dat vindt iedereen.

De voorbijganger: "Wat een mooie motor."
De bestuurder: "Dank u."

De voorbijganger: "Wat een apart stuur, en dan die stepjes."
De bestuurder: "Allemaal van Küryakyn, het stuur, de heel-toe schakelset, het 6 Sweep 1,25 stuur, het rempedaal, de floorboards en voetsteunen."
De voorbijganger: "Wat voor merk is het?"
De bestuurder: "Custom made Dark Star Day Tripper-zadel al gezien?"
De voorbijganger: "Mooi, dat zwart met dat chroom. Wat voor merk zei u?"
De bestuurder: "Let ook op die gietwielen, lijken net spaken. Mooi hè?"
De voorbijganger: "Ja, mooi. Goed te zien ook met die enkele schijf in het voorwiel. Remt dat nou nog een beetje?"
De bestuurder: "Achter ook een schijf, hè."
De voorbijganger: "Ach ja, en een riemaandrijving, zie ik."
De bestuurder: "Precies, schoon en stil."
De voorbijganger: "Kan dat de pk's wel aan? Hoeveel pk's heeft-ie eigenlijk, en hoeveel cc? Hij is wel groot."
De bestuurder: "Ja, mooi hè? Maar met dat brede stuur goed in de hand te houden, hoor."
De voorbijganger: "Is dat wel handig in de file?"
De bestuurder: "Ze zien je wel aankomen, hè, met al dat chroom."
De voorbijganger: "Hoe snel gaat-ie?"
De bestuurder: "Als je te snel gaat word je niet gezien, hè."
De voorbijganger: "Nee, da's waar, en hij is wel mooi."
De bestuurder: "Ja, het is een mooie fiets."
De voorbijganger: "Wat weegt-ie?"
De bestuurder: "Geeft niet, hè, laag zwaartepunt."
De voorbijganger: "En trilt dat nou net zo erg als vroeger, zo'n V-twin?"
De bestuurder: "Hij is wel mooi, hè?"
De voorbijganger: "Ja, hij is wel mooi."
De bestuurder: "Ja, zeker."
De voorbijganger: "Ja, mooi."

Bovenstaand gesprek is het soort gesprek waarin u zich als kakelvers bestuurder van de Yamaha XVS950A Dark Star gaat bekwamen. U gaat zich hierin bekwamen omdat u toch een bepaalde motivatie achter de hand zult moeten hebben waarom u bent overgegaan tot aanschaf van deze motorfiets. Zou u bijvoorbeeld van de grotere broers XVS1300A of XV1900A nog kunnen zeggen dat u houdt van de vette klappen waarmee deze orgels u vooruit slingeren, de 950 Dark Star meet – zoals de naam al een beetje verraadt – slechts 942 cc, en da's voor een moderne cruiser bijna gênant weinig. Het levert een lachwekkende 54 pk met een koppel van 76,8 Nm, en daar ga je geen sprintjes mee winnen met een gewicht (rijklaar) van 274 kilo. Lekker toeren behoort natuurlijk tot de mogelijkheden, zeker met een windscherm en koffers erop, maar met een zithoogte van slechts 66,5 cm en een stuurbreedte van meer dan een meter kun je maar beter uit de buurt van druk verkeer blijven. En uit de buurt van de snelweg, tenzij je genoegen neemt met een kruissnelheid van 100 km/u, want bij 120 km/u trillen je voeten van de treeplanken. Dat staat een stuk minder cool, kunnen we melden. De opgedrongen rijstijl leidt tot een keurig verbruik van 1 op 20. Dat is dan wel weer meegenomen.
Wat voor soort mens Yamaha in gedachten heeft gehad bij de bouw van de XVS950A is een raadsel. Gezien het lage vermogen en de nog veel lagere zit zou je zeggen dat men mikt op een kleinere of fysiek niet zo'n potente bestuurder, maar als je kijkt wat het geheel weegt en hoe enorm ver weg het stuur zelfs voor langere personen is, kun je toch maar beter uit de kluiten gewassen zijn. Bij volle stuuruitslag - manoeuvreren - kun je het stuur amper nog vasthouden... en dat is dus de 1.90+ meter-brigade.
De Yamaha XVS950A Dark Star is duidelijk een product van de afdeling Styling, en niet van de afdeling Ergonomie. Hetzelfde - hoewel in iets mindere mate - zal gelden voor de XVS950A Midnight Star, de eenvoudige broer die € 10.999 kost, € 500 minder dan de special edition Dark Star. Met nog een duizendje extra koop je het FL-pakket erop, dat voorziet in een windscherm, koffers en sissybar. Men zal u nog steeds mooi vinden, maar u zult ook serieus aan rijden kunnen gaan denken. Ook wat waard, uiteindelijk. 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Alle TESTS Yamaha Test Yamaha XVS950A Dark Star/Midnight Star (2011)

Disclaimer - Privacy Policy