100 km/u!

Eens mochten we er 100 km/u, toen een tijdje 80, vanwege het milieu, en nu weer 100. De vreugde is onmetelijk, al zouden we niet zo snel weten waar of bij wie...

Gisteren was het dan zo ver: we mochten weer 100 km/u over de A10 West (Amsterdam), de A12 bij Voorburg en de A13 bij Rotterdam Overschie (maar daar waren we niet). Want! Minister Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus van Infrastructuur en Milieu concludeerde uit nieuw onderzoek dat het allemaal niets uitmaakte voor het milieu, dat langzame rijden. Terugdraaien dus maar.

Tja...

Voor elke oplossing is wel een probleem te bedenken, weten regeringsleiders sinds het begin der tijden, en dus ook weg te nemen.

Het is tenslotte ook niet voor niets dat we ineens niet meer met oude auto's de binnenstad van Utrecht in mogen. Niet dat we als automobilist daar ook maar de geringste behoefte toe voelen, want de binnenstad van Utrecht is niets minder dan een hel voor vierwielers, maar goed. Dat deden we dus toch al niet. Maar wij zijn natuurlijk motorrijders. Het kan ons dan ook niets boeien dat oude auto's niet meer welkom zijn in Utrecht of dat we nu ineens weer met 100 km/u over de voorheen begrensde snelwegen mogen. De keren dat we tenslotte over – in ons geval – de Ring Amsterdam West reden, was dat meestal in de spits, en geen kans dat je daar ooit de 100 km/u zult halen. Of de 80 km/u. Of de 60 km/u. Of de 40 km/u. En de keren dat je er zonder file langskomt, scheelt het hooguit een minuut over dat peststukkie, dus ach.
Maar het houdt de automobilisten lekker bezig, en minister Schultz zal met haar revolutionaire maatregel met de Tweede Kamerverkiezingen in het verschiet de VVD weer wat steviger in de bestuurderszetel plaatsen.

Wij van Stadsmotor.nl bedenken maar dat er ergens in iedere automobilist toch een mens, en dus een motorrijder verborgen zit, en die wil eruit! Iedere automobilist zal vroeger of later ontdekken dat-ie gewoon wordt belazerd: keer op keer, jaar na jaar, elke keer weer. En dat dat ineens een stuk minder is als je overstapt op twee wielen.

Gisteren zapten we op de BRT in het nooit vervelende Top Gear. Het betrof de aflevering waarin de heren Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May en The Stig zich een weg door Londen moesten banen. May per auto, Clarkson per speedboat, Hammond per fiets en Stig per openbaar vervoer. De volgorde van aankomst: Hammond op de fiets, Clarkson, Stig en May in de auto.
De presentatoren konden niet anders dan erkennen dat de auto de traagste manier van transport is in de stad.
Wat ze uiteraard niet over hun hart konden verkrijgen, was een motor/scooter mee laten doen.
Die had gehakt gemaakt van Hammond en zijn fiets, drukte of geen drukte.
Dat weten ze ook bij Top Gear.
En dat weten ze ook in Den Haag. Maar dat vertellen ze niet.
En dat hoeft ook niet, want iedere automobilist weet het ook.

Michiel Heemskerk
3 juli 2012

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy