Geen benen wijd

In de Indonesische provincie Atjeh is het vanaf heden verboden – voor vrouwen – om met de benen aan weerszijden op een motor of brommer plaats te nemen. Zo hebben de plaatselijke autoriteiten besloten.

Je zou zeggen dat een land er alleen maar op vooruit kan gaan nadat de Nederlandse regering zich er heeft teruggetrokken, en dat zal over het algemeen ook wel gelden voor Indonesië en het eiland Sumatra en dus de provincie Atjeh, maar geen land zo mooi, of er is wel een overheid die probeert het leven van de burgers te verknallen.
Zo ook dus in Atjeh, in 1949 verlaten door de Nederlandse onderdrukker. De provincie verzet zich sindsdien tegen de centrale Indonesische regering en is inmiddels overwegend islamitisch.

Stadsmotor.nl is als website voor ultra-verstandige mensen uiteraard voor politieke en religieuze vrijheid en zal zich nimmer in deze zaken mengen, aangezien ze persoonlijke keuzen betreffen, maar nu moeten we toch echt even ingrijpen. Want wat denken die rare Atjehers nu te bereiken met een wet die het vrouwen verbiedt om op een normale wijze plaats te nemen op een motor?
Zijn ze bang dat de motor ze zal verkrachten als de vrouwen even niet opletten?
Zijn de rokken van de Atjehse vrouwen niet lang genoeg om het lichaam te bedekken als er een been over een zadel wordt gezwaaid?
En het belangrijkste: snappen de Atjehse autoriteiten niet dat een vrouw in amazonezit op een motor – met beide benen aan één kant dus – niet kan schakelen óf niet kan remmen met het achterwiel?!

Nee, wíj snappen het verkeerd, het betreft namelijk niet álle vrouwen.

Het schrijlings op een motor plaatsnemen is niet toegestaan, aldus Suaidi Yahya, burgemeester van de stad Lhokseumawe, omdat “de rondingen van een vrouwenlichaam” beter zichtbaar zijn als een vrouw met haar benen aan weerszijden op de motor zit, dan wanneer ze in amazonezit achter op zit.
Een van de grotere pluspunten van een motor ten opzichte van een auto, zeggen wij, maar: "Islamitische vrouwen mogen hun rondingen niet tonen, het is tegen de leer van de islam," zei de burgemeester.

Oh, maar van een motor lazeren mag wel?

“Alleen in noodgevallen mag een vrouw met haar benen aan weerszijden plaatsnemen op de motor. Ze mag zich echter niet vasthouden aan de bestuurder.”

Diepe zucht. De overheid van Atjeh geeft duidelijk niet veel om vrouwelijke duopassagiers, die op deze manier wel zeker een voortijdig einde zullen beleven op een modderig wegdek.
Maar het is een storm in een glas water dus voor motorrijdende Islamitische vrouwen. De sharia zegt dat in noodgevallen wel schrijlings mag worden plaatsgenomen. Het op correcte wijze bedienen van een motor lijkt ons toch wel een noodgeval, want van groot belang voor de verkeersveiligheid vanaf het moment van wegrijden tot het moment van stoppen. En als je zelf stuurt, hoef je ook geen bestuurder vast te houden.

Aan alle vrouwen op Atjeh: neem motorrijles!

Michiel Heemskerk
8 januari 2013

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy