Stadsmotor van het jaar!

Inazuma zwart 3kw schaduw2013 was het jaar van de nieuwe rijbewijzen – A1 en A2 in plaats van AL – en daarmee van de stortvloed aan 125-cc'ers. Dat maakt de verkiezing van de Stadsmotor van het Jaar wat... anders.

We zitten/zaten wat krap in de tijd bij Stadsmotor.nl. Dat heb je als de sponsors nog niet over elkaar heen buitelen om je e-zine vol te pompen met peperdure banners en je ook nog moet werken om de benzine te betalen. Want ja, beste lezers, al die mooie motoren moeten ook gehaald en gebracht en dat kost niet alleen tijd, maar ook geld.
Maar goed dat we geloven in een betere wereld (rotwereld - auto's + motoren&scooters = betere wereld), anders waren we al lang gestopt.

We zijn u dus nog wat schuldig, en wel de Stadsmotor.nl Motor van het Jaar, ofwel Stadsmotor van het Jaar. Als bekend, bij deze verkiezing draait het niet om wat de vakpers denkt van het weggedrag op een afgesloten, droog racecircuit in Dubai, maar om geschiktheid van motoren en scooters in en om de stad en in de file. Als persoonlijk geconstateerd door onze dubbelgepekelde 'echte motorrijders' in de dagelijkse hel die de Nederlandse spits heet!
 

125 cc/11 kW: A1-rijbewijs.

Vorig jaar nog bijna niets in te vinden, in 2013 een stortvloed.
Kampioen onder de importeurs: Kymco! Dat heeft maar liefst zes verschillende motoren/scooters voor het A1-rijbewijs – bovendien goedkoop, rekening houdend met de instapdoelgroep – en is daarmee winnaar van de importeurs. Toegegeven, Honda heeft er zeven, maar duurder.
Kijken we niet naar geld, dan zijn de beste...
Kampioen motorscooters 125 cc: Yamaha Xenter 125. Kan mee met het verkeer. Ook voor lange mensen geschikt.
Kampioen motoren 125 cc: KTM 125 Duke ABS. Kan zelfs prima mee met het verkeer. Ook voor lange mensen geschikt.
 

35 kW: A2-rijbewijs

Vorig jaar langzaam op stoom gekomen, in 2013 op volle toeren.
Kampioen onder de importeurs: Honda! Honda plantte in 2012 de NC700-serie en in 2013 de nieuwe CB500-serie keistrak en retegoedkoop op de maximale 35 kW voor het A2-rijbewijs en wint daarmee de prijs. De hele NC700-serie is inmiddels een NC-750-serie geworden met 40+ kW, maar dat is nu, en dat was toen.
Kampioen motorscooters tot 35 kW: Yamaha X-MAX 400. De Kymco XCiting 400i abs en Kawasaki J300 (ook een Kymco) waren nog niet beschikbaar voor tests. We zijn heel benieuwd.
Kampioen motoren tot 35 kW: Honda CB500X. Net als de rest van de CB-serie ontworpen en getuned voor het A2-rijbewijs. Dat de X wint van de normale CB of de CBR... de zit is beter.


 > 35 kW: A-onbeperkt

Motorscooter: Suzuki Burgman 650 Executive. Was de enige motorscooter boven de 35 kW van 2013, toegegeven, maar hij is ook erg goed...

Motor: Als gebruikelijk in de diverse categorieën, want appels en peren...
Allroad: KTM 1190 Adventure R. Geen enkele andere motor maakt de term allroad beter waar. In elk verkeer – binnen, buiten, in, naast, op én onder de stad – is de rest kansloos.
Toer: Triumph Trophy SE. We willen méér vakantiedagen!
Sporttoer/GT: Yamaha FJR1300AS. Klasse apart.
Supersport: Kawasaki ZX-6R 636. Omdat Julian het zegt.
Streetfighter: Kawasaki Z800. De geilste van dit moment.
Naked: Suzuki Inazuma. Met 250 cc kom je eigenlijk niets te kort!
Supermoto: KTM 690 Duke RYea, though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil.
Speelgoed: Kymco K-Pipe. Hoger en dus veiliger dan de Honda MSX125. En gekke versnellingsbak voor extra spanningselement!
Custom: Honda F6B. GoldWing goes hip!
Retro: Honda CB1100A (test nog niet gepubliceerd). De Ducati Monster 796 20th Anniversary kopieert zichzelf en da's nou net niet de bedoeling van retro. De Honda CB1100A kopieert het gevoel van de Honda CB750 uit de jaren zeventig. Da's wel retro.

En dan nog voor de aanstaande motorrijders, nu nog ingeblikten.
Driewieler: Peugeot Metropolis 400i RS. De enige nieuwe driewieler voor automobilisten die hun roze creditcard (voorheen 'papiertje') haalden voor 19 januari 2013, maar ook de beste.

Aldus opgetekend:

Michiel Heemskerk
6 januari 2013

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy