Gestolen motor opgespoord via gps
Er was nogal wat ophef op het internet nadat een motor binnen een dag na diefstal door de politie werd teruggevonden en de dief tegelijkertijd werd aangehouden. Zelfs de politie maakte melding van hun razendsnelle actie! Die echter niet zo snel was...
Stadsmotor.nl had dit keer wel heel weinig inspanning nodig om van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te zijn, want de betreffende motor – een Kawasaki ZXR400 – was niets minder dan de woon-werkfiets van onze eigen Julian! Die meldde zondag kort na het middaguur al per e-mail dat zijn ZXR was verdwenen.
En dat zijn gps-beveiligingssysteem toevallig zonder stroom zat op het moment van diefstal ('s nachts).
Maar goed dat de dief zo dom was om dat beveiligingssysteem te activeren, waardoor Julian, inmiddels na aangifte bij de politie, netjes een melding kreeg van de locatie van zijn motor, twee straten verderop!
Julian: "Daarna ben ik zelf gaan kijken hoe, wat en waar. Omdat er niets te zien was, ben ik één voor één alle schuurtjes afgegaan. Bij eentje hoorde ik duidelijk gesleutel."
Een belletje naar de politie en de snoodaard kon worden aangehouden! Volgens politie.nl dan: "De eigenaar spoorde de motor op tot aan de schuur van een woning aan de Zaandammerweg in Wormer en belde de politie. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de 22-jarige bewoner aan."
Dat ging iets anders, nog los van het feit dat de dader in de Molstraat woont en niet aan de Zaandammerweg.
Julian: "Daarna tig keer gebeld met 0900, tot ik al niet eens meer m'n naam hoefde te vertellen. Jongens, GPS .. hoor je 't ? GEE PEE ES!!!! GPS GPS GPS! Uiteindelijk de meldkamer aan de lijn: er zou iemand komen. Inmiddels – anderhalf uur later – kwam er toevallig een politieauto langs. Die heb ik aangehouden en met die agent ben ik weer gaan kijken en luisteren. Hij kende het adres en heeft versterking gevraagd, met twee vóór en twee achter zijn ze die knul gaan halen. De motor werd gecheckt op kenteken, het pestventje werd geboeid afgevoerd en ik mocht m'n motor niet zien."
Politie.nl: "De motor stond daadwerkelijk in de schuur en stond als gestolen geregistreerd. De motor is in beslag genomen."
Daarover wil Julian nog het volgende kwijt: "De agenten die mij geholpen hebben, deden hun werk meer dan prima. Het probleem was om de politie op locatie te krijgen, dat is een punt. Dat ligt aan het 0900-nummer en niet aan de agenten die daadwerkelijk de handen uit de mouwen hebben gestoken. Ook de mensen op het bureau die met het bewijsmateriaal bezig zijn valt weinig te verwijten."
Waarvan akte, met een welgemeend dankuwel naar de Politie Zaanstreek-Waterland voor hun uiteindelijk kortdate optreden.
Maar desondanks wat wijze lessen van ondergetekende voor aspirant-diefstalslachtoffers:
- Koop en monteer een gps tracker (ook voor fietsen en scooters).
- Doe direct na diefstal aangifte van diefstal.
- Spoor de motor op.
En de belangrijkste:
- Regel een agent! Aangifte doen is verplicht voor de verzekering, maar verder zinloos, want een aangifte verdwijnt gewoon in een la. Een misdrijf is pas een misdrijf als een agent dat persoonlijk heeft geconstateerd, niet als er alleen aangifte is gedaan. Maar een agent mag zelfstandig bijna niets. Een agent mag bijvoorbeeld pas zelfstandig de dood constateren als hoofd en romp van een vermoedelijk lijk meer dan twee meter van elkaar gescheiden zijn. Niet omdat agenten debiel zijn, maar omdat ze zich aan regels moeten houden. En een agent mag pas ergens op onderzoek gaan als er vermoeden bestaat dat er sprake is van een misdrijf. Dat vermoeden was er, want er was een aangifte en een opgewonden burger (Julian) die iets onbegrijpelijks verklaarde over een magisch systeem genaamd gps (agenten zijn digibeet), maar vertelde dat hij wist waar zich een gestolen voorwerp bevond.
Regel dus een agent! Stap in een auto en houd een gsm tegen je oor, dan verschijnt er vanzelf een agent uit het niets vandaan. Wil hij niet luisteren – daar worden ze op afgericht, niet luisteren – pies dan tegen z'n surveillancewagen, pik z'n pet, scheld 'm uit voor mierenneuker, en zet het op een lopen naar de plaats delict. Goede kans dat de agent volgt. Ter plekke ga je te midden van de brokstukken van je inmiddels gedemonteerde motor op de dader zitten en tover je het afschrift van je aangifte tevoorschijn.
Je zult bekeuringen krijgen voor bellen achter het stuur, verstoren van de openbare orde, diefstal, belediging van een ambtenaar in functie en vluchten voor de politie, en zwaarder gestraft worden dan de dief van je motor, maar je hebt je motor in elk geval terug.
Michiel Heemskerk
21 mei 2012
Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}