Rijopleidingen

In een grijs verleden mocht iedere achttienjarige zijn A-rijbewijs halen en groen als gras met een 300-km/u kanon de weg op. Dat ging (o, wonder) niet altijd goed, wat de reden is dat het A-rijbewijs is gesplitst in een lichte categorie (‘AL’) en een zware categorie zonder beperkingen (‘AZ’).

Als je jonger bent dan 21 jaar, moet je het examen afleggen op een lichte motor met een vermogen van minder dan 35 kW (47 pk), en als je 21 jaar of ouder bent mag je kiezen voor een zwaardere. Als je slaagt voor een examen op een lichte motor, krijg je rijbewijs AL. Je mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van hoogstens 25 kW (33 pk) en hoogstens 0,16 kW (0,125 pk) ‘per kilo ledig gewicht van de motor’. Na de verplichte twee jaar krijg je automatisch rijbewijs AZ. Voor dat rijbewijs kun je dus direct kiezen als je ouder bent dan 21 jaar.

Heb je al een B-rijbewijs (voor de auto), dan kun je tegenwoordig terecht bij Piaggio voor een MP3 LT (driewieler). Maar wil je toch op een tweewieler en moet het niet te moeilijk, dan is er tegenwoordig een speciale rijopleiding voor het rijbewijs voor de motor of scooter met automatische versnelling of koppeling, beter bekend als het motorscooterrijbewijs. Het bestaan van dit rijbewijs is niet vreemd, want scooteren is zelfs nog eenvoudiger dan fietsen (want je hoeft niet te trappen).

Rijbewijs gehaald? Wees welkom in de wondere wereld van de shimmy, speedwobble, highsider, lowsider en tankslapper. Met 33 pk zul je geen stenen uit de straat trekken, maar wie met 100 km/u een patatsnijder (vangrail) in rijd/glijdt is met 33 pk net zo dood als met 133 pk. Bedenk dat een rijbewijs slechts een papiertje is dat zegt dat je legaal de weg op mag. Er moeten heel wat kilometers verslonden worden voor je genoeg ervaring en inzicht hebt opgebouwd om veilig over straat te gaan, er vanuit gaande dat je niet wordt aangereden door een slapende automobilist. Wat ook tegen slapende automobilisten helpt, is een voortgezette rijopleiding. Er zijn er behoorlijk veel - onder andere voor heropstappers; mensen die wel hun A-rijbewijs hebben maar lang niet hebben gereden - en je vindt ze onder andere bij de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) en de ANWB.

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy