Heerlijk avondje
Toegegeven, er zijn dagen dat het minder fijn is om op de motor te zitten. Vandaag was zo'n dag. En dat lag niet eens aan het weer, maar vooral aan de manier waarop het weer tot me kwam.
Dat het vandaag een bak ellende zou worden, was gisteren en eerder al bekend. Maar dan breekt de ochtend van de storm aan en wil je toch weten wat de experts ervan vinden. En dan zet je RTL aan.
RTL was vanaf 13 mei van dit jaar de prettigste weerzender van Nederland, want vanaf die dag trad Laura van der Blij (25) aan als weervrouw bij het RTL Ontbijtnieuws, naast William Huizinga (36) en Amara Onwuka (37).
Vanmorgen werd het weer gepresenteerd door William Huizinga.
Laura van der Blij, William Huizinga en Amara Onwuka.
Ik heb niks tegen William Huizinga, hoewel zijn voorkomen doet vermoeden dat hij automobilist is. De kantoorkleertjes die hij draagt, de wijkende haargrens strak in de gel, het kekke brilletje en het ergste: zijn stoppelbaardje. Ik ben ook kalend, bijziend en stoppelbaardragend, maar toch niet als William. William ziet eruit alsof hij zo uit een Wehkampcatalogus komt rollen en nog nooit in zijn leven buiten is geweest. Je weet bijna zeker dat hij ook op zijn werk warme pantoffels draagt. William is duidelijk gestyled, te grazen genomen door een Leco en daarna wijsgemaakt dat hij lijkt op iets mannelijks.
En dat is niet zo.
Mannen – zeker kalende – dragen geen gel in hun haar, en al helemaal niet in combinatie met een kek brilletje, al was het maar omdat niemand op René van der Gijp moet willen lijken. Stoppelbaarden... toegestaan, maar alleen als je een week aan het zeilen bent geweest, of de rest van je hoofd dezelfde haarlengte heeft omdat je eens in de zoveel weken een tondeuse op standje 1 (mm) over je gehele hoofd (= schedel + smoelwerk) haalt. Want snel, praktisch én goedkoop!
Als een motor dus, mocht de lezer zich afvragen waarom veel motorrijders de beschreven haardracht aanhouden.
William Huizinga is sinds 19 mei vader van een dochter, wat doet vermoeden dat hij ooit in zijn leven aan een (vrouwelijke) partner is gekomen en deze bovendien heeft bevrucht, wat mogelijk door middel van seksueel contact heeft plaatsgevonden. William is dus geen aseksueel óf maagd meer.
Waarom ziet hij er dan wel zo uit?
Nederland heeft in de loop der jaren volgens Wikipedia 38 weermannen en negen weervrouwen gehad.
De meest memorabele blijft Jan Pellenboer, de in 1992 overleden gekke professor uit 's-Heerenbroek, die je er altijd van verdacht dat hij in een geheim Overijssels laboratorium hoogstpersoonlijk het weer programmeerde, en dan verkeerd uitlegde, want zijn voorspellingen klopten nooit.
Overige grootheden waren Erwin Kroll en Peter Timofeef, die net zo min als Huizinga en Pellenboer het aankijken waard waren, maar waarbij je altijd nog het gevoel had dat je erachter kon schuilen als het écht slecht werd.
Wie niet verzwegen mag worden, is Piel Paulusma, die ook in die laatste categorie valt en vermoedelijk ook best een aardige man is, als hij maar niet altijd zo'n oeverloos dom geëmmer van dat weer maakte. Het schijnt dat-ie in de zomer drie- tot zeshonderd uitnodigingen per dag ontvangt om ergens in het land het weer te komen presenteren. Dan doet-ie een praatje over een uiterst treurige plek, omringd door de plaatselijke Jostiband, en sluit hij af met Oant moarn, wat dan Tzums schijnt te zijn voor 'Tot morgen'. Om gek van te worden voor een Randstedeling.
Wat ze bij die nieuws- en weerprogramma's niet begrijpen, is het doel van de weerman of -vrouw. Wat voor weer het wordt, kan elke boerenlul uitzoeken op internet. En los daarvan: het maakt geen donderstraal uit, want je kunt er toch niets aan veranderen. Rotweer betekent voor de automobilist alleen: je komt nóg later op je werk en thuis. En voor de motorrijder: regenpak aan. En voor wie thuis blijft: niets!
Het enige wat de weerman- of vrouw moet uitstralen: het komt allemaal goed.
In het geval van robuuste weermannen als Kroll en Timofeef dus: "Schuil bij mij."
En in het geval van Laura van der Blij: "Als jij nu naar je werk gaat, lig ik als je thuiskomt in een zwartkanten niemendalletje op het tijgervel voor de open haard. Met een stevige borrel en een lekker kommetje soep."
Ongeacht het weer, wist je bij Laura dat het hoe dan ook een heerlijk avondje zou worden. Of althans in je dromen. Maar het gaf toch weer hoop.
Per 1 december is ze van de buis.
Gelukkig is Amara er nog.
Michiel Heemskerk
5 december 2013
Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}