Parkeerkaartje doorgeven: boete!
Donderdag 19 maart oordeelde de rechtbank in Arnhem dat een automobiliste die was beboet voor het overnemen van een nog geldig parkeerkaartje van een eerdere parkeerder, terecht was gestraft. Het overnemen van een parkeerkaartje blijkt namelijk niet te mogen...
Ik heb me er weleens schuldig aan gemaakt, het weggeven van een nog ruimschoots geldig betaalbewijs uit een parkeerautomaat aan een vers gearriveerde andere bestuurder. Waarmee ik zelf goddank niet fout was, maar de persoon die het kaartje aannam wel. Dat wist ik toentertijd niet, want dat weet ik nu pas, na bovengenoemde uitspraak van de Arnhemse rechtbank.
Het blijkt namelijk zo te zijn dat je met het betalen van het ter plekke geldende tarief niet de parkeerplaats voor een bepaalde tijd huurt, maar belasting betaalt aan de gemeente. Voor het mogen parkeren. Ga je eerder weg dan je tijdelijke parkeervergunning verloopt, dan is een volgende bezetter van al dan niet dezelfde parkeerplaats zijn eigen belasting verschuldigd, en kan hij niet meesurfen op die van jou.
Nooit geweten.
Ik redeneerde altijd: als ik een rol drop koop en de helft weggeef, hoeft de ontvanger niet terug naar de supermarkt om hem nog eens af te rekenen.
Fout gedacht dus.
Maar gedreven door logica maak ik wel vaker denkfouten. Zo vind ik bijvoorbeeld dat betaald parkeren op de openbare weg verboden zou moeten worden. In parkeergarages: geen bezwaar, want die zijn speciaal gebouwd om auto's te kunnen herbergen, en daar hebben de automobilisten het zelf naar gemaakt door (veel) meer auto's te kopen dan er nodig zijn. Maar een parkeerplek op de openbare weg hoort bij de openbare weg, en daar is en wordt al voor betaald, namelijk door de motorrijtuigenbelasting (mrb), de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm), de belasting over de toegevoegde waarde (btw), de accijnzen, de opcenten... Al die belastingen leveren veel meer geld op dan er aan infrastructuur wordt uitgegeven, dus waarom ook nog betalen voor parkeerplaatsen?
Ik snap het niet, maar dat zal aan mij liggen.
Wat me wel even aanvloog, was de gedachte dat er ooit een gemeente gaat bedenken dat het gerechtvaardigd is om parkeerbelasting te gaan heffen op motoren, bromsnorren, fietsen en – waarom niet? – paarden, kinderwagens, rollators, rolstoelen, skateboards, rolschaatsen en schoenen. Als je immers automobilisten zo gek kunt krijgen om soms waanzinnig hoge parkeerbelasting te slikken, en genoegen te nemen met een boetetarief dat 23,2 keer zo hoog is als het parkeertarief (in Arnhem € 2,50 parkeerbelasting versus € 58,- boete), waarom dan niet motorrijders, brom- en snor- en gewone fietsers, ruiters, bejaarden, gehandicapten, spelende kinderen en wandelaars?
Er schuilt een enorme onrechtvaardigheid in de keiharde realiteit dat iemand die nooit zijn huis uit komt, even veel belasting betaalt als iemand die aantoonbaar meer gebruikmaakt van infrastructuur als ruiterpad, fietspad en stoep.
En denk eens aan de werkgelegenheid (parkeerwachters) die het in deze aanhoudende crisistijd zou opleveren als je ieder mens dat zonder reden stilhoudt zonder pardon een bon onder de bril kon schuiven... Moeder kijkt in etalage: kinderwagen geparkeerd: prent! Bejaarde laadt batterij onvoldoende op: scootmobiel geparkeerd: prent! Kind lazert op z'n bek: skateboard geparkeerd: prent!
Michiel Heemskerk, verkeersfilosoof
21 maart 2015
Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}