Verwarde mensen
Hedenochtend op het nieuws het schokkende bericht dat er bij de politie in toenemende mate overlast van verwarde mensen wordt gemeld. Allerlei grappen schoten me te binnen, maar het is natuurlijk helemaal niet leuk.
Voornamelijk omdat men met verwarde mensen geen politiebeambten bedoelde en de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) niet weet wat er aan de hand is, en het houdt op een toename van het aantal mensen dat eerst in een instelling woonde en nu ambulante zorg krijgt. Het is een logisch gevolg van het regeringsbeleid, dat graag weerlozen kort, omdat die zich – weerloos als ze zijn – zonder protest in peilloze ellende laten manoeuvreren.
Steeds meer mensen zouden ook psychosociale klachten hebben. Wie de link niet wil volgen, psychosociale problemen zijn problemen die te maken hebben met gevoelens en gedachten, met name als die in sterke mate negatief beïnvloed worden door derden: personen en/of instanties. Ook weer iets wat eenvoudig te herleiden is naar de economische crisis ofwel de banken c.q. de regering.
Omdat ik als zelfbenoemd verkeersfilosoof nogal wat mensen dom of stom vind – namelijk bijna iedereen die met het peperdure en inefficiënte openbaar vervoer of met een peperdure en inefficiënte auto reist – baart de toename van het aantal verwarde mensen me zorgen.
Om met die verwarde mensen te beginnen: de vertrapte weerlozen zullen inderdaad verward zijn. Je bent de weg in het leven al kwijt, word je ook nog eens aan je lot overgelaten. Geen zorg voor Den Haag, wel voor de omwonenden en dus de politie. Maar die psychosocialen... ik weet niet of die wel zo verward zijn. Ik denk zelfs dat ze helemaal niet verward zijn, maar slechts in het nauw gedreven. En een kat in het nauw maakt rare sprongen. En dat willen 'wij' (als maatschappij) niet, en dus noemen we ze 'verward' en sluiten we ze op. Dat werkte in de oorlog ook prima. Maar je kan niemand lang vasthouden tenzij hij of zij een waxinelichthoudertje tegen een koets gooit, en dus komen ze weer vrij.
Dan domme mensen en stomme mensen. Domme mensen zijn mensen die niet zo intelligent zijn, maar wel intelligent genoeg om zonder groot gevaar voor de samenleving over straat te gaan. Dat mag van de overheid. Ze zijn anders dan stomme mensen. Stomme mensen zijn intelligenter, maar ook weer niet zo intelligent dat ze zich daarnaar gedragen. Dat mag ook van de overheid.
Fascinerend aan de berichtgeving van Nu.nl hedenochtend, was dat er maar één regio in Nederland was met 0 meldingen van verwarde mensen, en dat was Veenendaal. Inmiddels is de stand 35,4 per 10.000, maar vanmorgen was het 0. Ik probeerde daar een reden voor te vinden, en gelukkig ken ik iemand uit Veenendaal. Het is een man die ooit tijdens een liefdesrelatie (met kinderen) met een Veenendaalse een liefdesrelatie aanknoopte met een vriendin van mij uit Lisse, om na jaren en jaren van valse beloftes beide dames en de kinderen in de steek te laten voor een derde dame uit Den Bosch. Het was een automobilist, dat mag duidelijk zijn, en reken maar dat hij wat kilometers heeft gemaakt om allen te behagen. Hoewel vermoedelijk alleen zichzelf.
De lezer zal inmiddels begrijpen dat wij als motorrijders dagelijks worden ingesloten door domme mensen, stomme mensen, steeds meer verwarde mensen en vreemdgangers – de inwoners van Veenendaal – die gezien het aantal kilometers dat ze afleggen en de slaap die ze tekort komen, onmogelijk veilige weggebruikers kunnen zijn.
Bent u nu verward? U bent de enige niet. Ga motorrijden en u bent in elk geval niet meer dom of stom.
Michiel Heemskerk, verkeersfilosoof
1 april 2015
Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}