Benzineprijzen: de deskundigen

De Volkskrant had vandaag (dinsdag 8 maart 2011) een paginagroot artikel getiteld: 'Automobilist haalt schouders op over torenhoge benzineprijzen'. In dat stuk ging het over de torenhoge benzineprijzen (...) en reacties van automobilisten langs de A2 (tankstation Ruwiel bij Breukelen) daarop. Veel onderzoekers hebben al geconcludeerd dat automobilisten nauwelijks minder rijden als de brandstofprijzen stijgen, meldt de Volkskrant. Automobilisten zullen in eerste instantie hoogstens gaan uitkijken naar een zuiniger auto als de prijzen hoog blijven.


Volkskrant 14 maart 2011 - kopieEr volgden nog wat politiek correcte overwegingen over senioren die in een sociaal isolement raken als gevolg van de stijgende kosten voor mobiliteit, maar toen kwam het klapstuk: de alternatieven volgens de deskundigen.

Trouwe lezers kunnen zich voorstellen dat ondergetekende op het puntje van zijn toiletbril zat (ochtendkrant).

Quote: "Mensen hebben nou eenmaal een bepaald verplaatsingspatroon, zeggen deskundigen. Wel kunnen mensen op langere termijn meer gaan thuiswerken, met het openbaar vervoer reizen, dichter bij hun werk gaan wonen, of een andere baan zoeken."

Had ik een broek aan gehad, dan was-ie afgezakt.

Het is toch te treurig voor woorden dat zelfs zogenaamde deskundigen niet bekend zijn met de gemotoriseerde tweewieler (sinds 1870 op de aardbol). Moderne motorscooters rijden lachend 1 op 30 (liter/km) en zelfs gewone motorfietsen met een verbruik dat gelijk is aan dat van een auto, rijden altijd nog zuiniger omdat ze nooit in de file staan of dertig keer een gracht op en neer moeten rijden op zoek naar een parkeerplaats. En dan hebben we het nog niet eens over elektrische scooters die zelfs helemaal geen benzine verbruiken.

En dan de wel genoemde alternatieven.
Meer thuiswerken
Als thuiswerk al mogelijk is, mag het vrijwel nooit van de baas. (Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.)
Het openbaar vervoer
Reizen van waar je niet bent naar waar je niet naartoe moet, op een tijdstip dat niet schikt.
Dichter bij het werk gaan wonen
In een tijd dat huizen onverkoopbaar zijn je sociale leven en dat van je gezin offeren aan je werk. Hm...
Andere baan zoeken
Je mag tegenwoordig al blij zijn als je je huidige baan kunt houden.

Over de goedkope en milieuvriendelijke motor(scooter)? Geen woord.

We mogen ons afvragen hoe serieus onze overheid is in het bestrijden van het mobiliteitsprobleem als zelfs de Volkskrant-deskundigen de meest voor de hand liggende oplossing volkomen negeren.

Michiel Heemskerk
8 maart 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Benzineprijzen: de deskundigen

Disclaimer - Privacy Policy