Kymco versus Porsche

Het is een zonnige winterochtend als ik in mijn file (A7 richting Coentunnel, Amsterdam) een mooie nieuwe Porsche 911 passeer. Die kan veel sneller dan mijn vervoer van de dag, een Kymco Downtown 300i, maar voorlopig rijd ik de Porsche mooi voorbij. Vermeldenswaardig: de Kymco kost € 110.000 minder.

 

Porsche 911Dat bedrag van € 110.000, voordat iemand de behoefte voelt te corrigeren, is eigenlijk € 110.701. Want de Kymco Downtown 300i kost € 4.499 en de Porsche 911 (foto links) is er vanaf € 115.200. Vanaf ja, want ik kies voor de berekening de goedkoopste. Het topmodel kost € 259.219 en is dus € 254.720 duurder. Da's meer dan een kwart miljoen euro, voor slechte rekenaars.

En oké, hij verbruikt in dit verkeer ongeveer vijftien liter per honderd kilometer, en de Kymco drie. En hij kost per maand € 200 wegenbelasting en de Kymco € 8. En hij kost per maand minimaal € 100 verzekering en de Kymco € 3. Je hebt altijd baas boven baas.

De bestuurder (m/v) van een dergelijke auto zal niet snel op een Kymco stappen. Als-ie al te bewegen zou zijn tot een scooter, dan zal dat een Vespa zijn. Waarom een Vespa? Hij/zij rijdt in een Porsche 911, voor velen de enige sportauto. En een Vespa is voor trendy mensen de enige scooter, zoals Harley-Davidson voor velen de enige motor is. En dan te bedenken dat een Vespa niet de beste scooter is, een Harley-Davidson niet de beste motor, en een Porsche 911 niet de beste sportauto.

Had ik voldoende geld, zou ik dan niet ook een Porsche 911 hebben, en een Harley-Davidson, en een Vespa? Jawel, maar ik zou ook nog een andere sportauto, motor en scooter hebben. Waarschijnlijk zelfs diverse, want ik zou ook een heel grote garage kunnen betalen.

Nu is mijn financiële situatie zo dat ik mezelf geen Porsche kan veroorloven, geen Harley-Davidson en zelfs geen nieuwe Vespa. Daarmee bedoelende: het zou misschien wel kunnen, maar dat zou ten koste gaan van primaire levensbehoeften als voeding, kleding, onderdak et cetera. Deze financiële situatie zal meer mensen bekend voorkomen. Het is niet de meest wenselijke situatie, maar er zijn nog veel minder wenselijke situaties te bedenken. Als je enige probleem is dat je geen Porsche of Harley kunt kopen, valt het allemaal nogal mee met de ondraaglijkheid van het bestaan.

Ik stel bij deze dat je van een Downtown 300i à € 4.499 misschien nog wel meer lol hebt dan van een Porsche 911. Al is het maar omdat de capaciteiten van eerstgenoemde machine zo veel beter aansluiten bij de dagelijkse behoeften, dat je ze eigenlijk altijd naar volle kan benutten. Al is het maar dat je je helemaal te barsten lacht in de file als je weer eens een auto passeert van een halve ton of meer. En dat zijn er nogal wat. De wetenschap dat jij eerder op je plek van bestemming bent dan zij in een vervoermiddel dat minstens tien keer zo duur is in aanschaf en vaste kosten. De wetenschap dat al die automobilisten dat ook weten...

Michiel Heemskerk
12 maart 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy