Kernenergie: niet ons probleem

Dat kernenergie (nog) niet vrij is van gevaren mag duidelijk worden naar aanleiding van de gebeurtenissen op de Fukushima Dai'ichi-centrale in het door de aardbeving van 11 maart getroffen Japan. In Duitsland werden na de ramp de zeven oudste kerncentrales (van voor 1980) stilgelegd voor een uitgebreide controle. In Nederland haalden de anti-kernenergieactivisten meteen hun Borssele-spandoeken uit de mottenballen: "Dicht dat ding! Meteen!" 

kashiwazaki-1Je kunt natuurlijk niet overal tegen protesteren, maar als ik als bepleiter van verstandig energiegebruik – motor en scooter – ook nog activist was voor schone energie, dan zou ik me niet zo zeer zorgen maken over die ene reactor in Borssele, maar meer over de reactoren in de ons omringende landen. België (7 reactoren), Duitsland (nu nog 9), Groot-Brittannië (19) of Frankrijk (58). Hoewel, nee, nog eerder zou ik wakker liggen van de reactoren in het voormalige Oostblok: Slovenië (1), Bulgarije en Roemenië (2), Slowakije en Hongarije (4), Tsjechië (6), Oekraïne (het land van Tsjernobyl, 15), en Rusland (32). Na diverse bezoekjes aan Oost-Europa in de laatste dertig jaar heb ik toch het idee dat er in het westen iets zorgvuldiger met de veiligheid van de bevolking wordt omgesprongen. Het gaat te ver om Oost-Europa Derde Wereld (ontwikkelingslanden) te noemen, maar tot de Eerste Wereld (welvarende geïndustrialiseerde landen) behoren ze nog zeker niet. En da's best ons probleem als er weer eentje klapt en de wind staat verkeerd. Waar de activisten echt gelukkig van zouden worden: alle kerncentrales sluiten.

Dat is een uitstekend plan, dat voor Nederland niet eens zo veel consequenties zou hebben aangezien Borssele slechts 4% van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte bevredigt. België zou met de sluiting van de centrales bij Doel (4 reactoren) en Tihange (3 reactoren) echter 54,4% van de stroom verliezen, Frankrijk met de sluiting van hun 58 reactoren zelfs 75%. Maar da's over de grens, dus niet ons probleem.
Wel opmerkelijk is dat er weer zo paniekerig wordt gedaan over de risico's van kernenergie. Het geschatte aantal slachtoffers van de ernstigste kernramp ooit – Tsjernobyl – ligt op 5.160. Een vreselijke tol, maar peanuts vergeleken bij bijvoorbeeld het geschatte aantal doden aan Irakese zijde sinds het begin van de Tweede Golfoorlog op 20 maart 2003: 1.421.933 (op 19 maart 2011).

Waar die vergelijking op slaat: het eerste getal betreft onschuldige slachtoffers van één ongeval met kernenergie, het tweede getal betreft (merendeels) onschuldige slachtoffers van één conflict over olie. Maar da's over de grens, dus niet ons probleem. Sterker: Nederland maakte deel uit van de coalitie tegen Irak. En Nederland doet gewoon weer mee als de Libische leider Khadaffi straks uit zijn tent gebombardeerd moet worden, want de benzine is nu wel heel erg duur.

Energie – nucleair of fossiel – heeft zijn prijs, zeker ook in mensenlevens. Willen we van die kostenpost af, dan moeten we stoppen met het verbruiken van energie. En dat betekent: qua voorzieningen terug naar de middeleeuwen. Maar dat zou in mensenlevens een nog veel grotere tol eisen, want wij in Nederland zijn niet meer gewend aan die leefomstandigheden. Bovendien lag tijdens de middeleeuwen de gemiddelde levensverwachting op slechts 40 jaar voor mensen die wél gewend waren aan die leefomstandigheden. Da's dus een probleem en die prijs zijn we niet bereid te betalen.

Stadsmotor.nl gaat al deze problematiek niet oplossen. Wel blijven we pleiten voor verstandig gebruik van de nog beschikbare energie. Want waarom zou je een liter benzine verknallen op tien kilometer als je met datzelfde litertje ook dertig kilometer ver kunt komen? Of zelfs nog verder?

Bij het tanken wel even oppassen: nu niet bij Tamoil, want dat is van de Libische overheid (lees: Khadaffi) en daarmee zijn we momenteel in oorlog. Tanken bij Tamoil is dus heulen met de vijand: collaboratie. En dat is strafbaar. Wel veilig tanken is het bij Shell. Shell ís de Nederlandse regering c.q. het Nederlands koningshuis. Nederlandse actievoerders hoeven voorlopig dus ook niet zo bang te zijn voor meer kerncentrales in Nederland. Dat gaat maar ten koste van de handel in olie en daar heeft Nederland geen baat bij. Die handel in olie gaat wel weer ten koste van andere volken, ja, maar da's over de grens, dus niet ons probleem, hadden we eerder al geconstateerd.

Michiel Heemskerk
GasStationHiroshima19 maart 2011

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Kernenergie: niet ons probleem

Disclaimer - Privacy Policy