Monster Energy Extreme Freestyle

Monster Energy Extreme FreestyleEen motorfiets is een tweewieler met een krachtbron die niet uit spierkracht bestaat. Hij kan voor- en soms ook achteruit rijden en met behulp van een hele trits gecoördineerde evenwichtstrucs – die geen enkele wetenschapper echt goed begrijpt – ook in een relatief ruime bocht naar links en rechts.
Goed of fout?
Fout.

Zoveel werd mij duidelijk op de Monster Energy Extreme Freestylers live show, gisterenavond (21 mei) in het Gelredome te Arnhem. Dit evenement is een zogeheten FMX-evenement, waarbij de 'F' staat voor Freestyle, en de 'MX' voor Moto Cross, motorcross.

Iedereen die wel eens motorcross heeft gezien, al dan niet op televisie, weet dat een crossmotor behalve vooruit en naar links en rechts nóg twee (rij)richtingen kent, te weten naar boven en naar beneden.
Daarbij staat 'boven' voor een jump, een sprong, en 'beneden' voor de terugkeer naar aarde, of een valpartij.

Met geen van beide heb ik veel ervaring, op een crosser zelfs helemaal niet. "Als je niet valt, ga je niet snel genoeg," werd mij tijdens mijn motorcrosstraining anderhalf jaar geleden meegedeeld. Dat had er dan mee te maken dat mijn hele wezen is ingesteld op niet vallen en zich na al die jaren niet liet overtuigen dat het tegenovergestelde een goed idee zou zijn. Ik ging dus niet snel genoeg, wat ook betekende dat jumps er niet in zaten.

Bij de Extreme Freestylers live show ging dat dus anders. Daar gaf de beste FMX-rijder ter wereld – de Amerikaan Nate Adams – acte de présence, vergezeld van nog zo een paar toppers waarvan ik nog nooit had gehoord en een tweetal FMX-stuntgroepen genaamd Metal Mulisha en Crusty Demons. Dit in een zee van licht en vlammen, begeleid door de allesbehalve zoetgevooisde tonen van de Zweedse rockband Sonic Syndicate, een optreden van The Dudesons (Finse Jackass) en natuurlijk de nodige rondborstige jongedames in iets wat ooit als kleding zal zijn bedoeld.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat de manier waarop er in het Gelredome werd motorgereden ver staat van de manier waarop wij van Stadsmotor.nl deze beoefenen. Liever doen we dat zonder lichtshow en/of metershoge vlammen, zonder begeleiding van het overigens zeker niet slechte Sonic Syndicate, zonder onszelf pijn te doen (The Dudesons), en zonder dames in lederen ondergoed. Hoewel deze dames best welkom zijn, mits ze er overheen ook nog een ander lederen pak aantrekken.

Wel is het interessant om te zien wat er nou eigenlijk kan met een motor. Daar weet de gemiddelde motorrijder veel te weinig van. Ik zeg niet dat we allemaal moeten gaan rijden als Nate Adams (video hieronder) – dat zou een onrustig verkeersbeeld opleveren in onze steden – maar het zet je weer even met beide benen op de grond. Dat je nooit overmoedig moet worden omdat je toch nooit zo goed zal worden als hij. Er zijn vele manieren om te sterven, daar hoeft FMX niet aan te worden toegevoegd.

Michiel Heemskerk
22 mei 2011

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.

Alle blogs op Stadsmotor.nl
{jcomments on}

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Motormetropoolpraat Michiel Heemskerk Monster Energy Extreme Freestyle

Disclaimer - Privacy Policy