Utrecht elektrisch
Na de introductie van een subsidieregeling voor particulieren voor elektrische scooters in Zaandam op 5 juni 2011, kondigt nu de gemeente Utrecht aan twaalf elektrische scooters te hebben aangeschaft, met het voornemen dit aantal nog uit te breiden. Waar de landelijke overheid de zuinige tweewieler nog volkomen negeert en het gebruik ervan zelfs ontmoedigt, weten de steden beter.
In 2013 zullen de nieuwe regels voor het A-rijbewijs van kracht worden. Deze regels zijn dusdanig streng dat je als achttienjarige wel héél erg graag moet willen motorrijden om je eerst door de twee jaar 11 kW en vervolgens twee jaar 35 kW heen te worstelen voor je eindelijk ongelimiteerd in pk's mag motorrijden. Ongelimiteerd rijden mag ook in één keer, maar dan moet je eerst 24 jaar oud zijn. Tegen die tijd zitten de meeste jongeren al lang in de auto, te meer daar je daar al vanaf 16½ jaar voor mag lessen. Met alle gevolgen voor de files, de openbare (parkeer)ruimte, het milieu.
Dat de landelijke politiek andere belangen heeft dan het oplossen van deze problemen – te weten geld verdienen aan motorrijtuigenbelasting, brandstofaccijnzen, BPM – mag duidelijk zijn. Gelukkig denken grote gemeenten daar anders over. Die hebben namelijk wel belang bij een leefbaarheid op hun grondgebied. Een ideale oplossing daarvoor is de inzet van tweewielers, zoals Stadsmotor.nl verkondigt. Maar het kan nog beter, namelijk met de inzet van geruisloze en emissievrije elektrische tweewielers.
Eerst zag Zaandam in 2011 het licht, nu volgt Utrecht.
Hieronder onverkort het persbericht van scooterleverancier RR Mobility BV.
"Utrecht, maart 2012 – De gemeente Utrecht zet de komende jaren in op elektrisch vervoer en het stimuleren van het gebruik van deze schone, stille en voordelige vorm van vervoer. Nog een belangrijk voordeel is dat in de verkeerscongestie van een grote stad als Utrecht de scooter het veelal wint van ander gemotoriseerd vervoer, zeker tijdens de spits.
Herman van Vuren, Projectmanager StadsOntwikkeling van de Gemeente Utrecht: "Naast het realiseren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen ondersteunt de gemeente initiatieven van bedrijven die echt werk maken van verschoning van hun wagenpark. Ook wat betreft het verduurzamen van het eigen wagenpark wil de gemeente een voortrekkersrol spelen. De gemeente heeft dan ook ambitieuze doelstellingen gesteld. Onderdeel daarvan zal de volledige overstap zijn op elektrische scooters in de komende jaren." Na aanbesteding en een praktijktest koos de gemeente Utrecht voor de aanbieding van Helmstadt/Govecs."In eerste instantie zullen door ons twaalf GOVECS elektrische scooters worden ingezet, maar de planning is dat dat aantal de komende jaren kan oplopen tot enkele tientallen," aldus Van Vuren.
Na een uitgebreid vergelijkend onderzoek en een lange testperiode viel de keuze van de gemeente Utrecht op de elektrische scooter van GOVECS. "Duurzaamheid was voor de gemeente een belangrijk criterium, maar daarnaast was de kwaliteitsbeleving en de wendbaarheid doorslaggevend.
Onze GOVECS-scooter is in Duitsland ontwikkeld en wordt ook in Europa gebouwd, waardoor ook de – snelle – serviceverlening is gegarandeerd. En dat is voor de gemeentelijke diensten zeer belangrijk," zegt Robert van de Nadort, directeur van GOVECS-importeur RRMobility.
De GOVECS-scooters worden geleverd door de GOVECS-dealer Helmstadt uit Amsterdam. "Wij hebben ons gespecialiseerd in de levering van elektrische voertuigen aan bedrijven en overheden. Ook dragen wij zorg voor het onderhoud op locatie van de elektrische vervoermiddelen, want dat vraagt toch om speciale expertise. Wij hebben een team van goed opgeleide technici dat beschikt over de modernste apparatuur en op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanica en elektronica," aldus de heer Michael Mica van Helmstadt BV."
Helmstadt BV/RRMobility wordt bij deze gefeliciteerd met de opdracht, de gemeente Utrecht met het blijk van gezond verstand. Een test van de GOVECS GO! S2.4 – Europese elektrische scooter van het jaar 2011 – binnenkort in dit theater.
{jcomments on}
