Piaggio Multimedia Platform

Piaggio - X10 iPhone-appPiaggio introduceert als eerste scooterfabrikant connectiviteit voor scooterrijders. Het Piaggio Multimedia Platform (PMP), dat in eerste instantie op de Piaggio X10 maxiscooter wordt gelanceerd, maakt de iPhone tot een multifunctionele boordcomputer voor de scooter, desgewenst met navigatie.

Eerst Piaggio maar aan het woord...

Piaggio - X10 iPhone-app

"Het Piaggio Multimedia Platform is door Re:Lab exclusief voor Piaggio ontworpen en ontwikkeld en verbindt de X10 met de iPhone van de bestuurder. De draadloze verbinding met de X10 biedt de berijder de mogelijkheid om op zijn of haar iPhone belangrijke informatie over de scooter te raadplegen, onder te verdelen in vijf categorieën: het dashboard, navigatie, een tripcomputer, controlefuncties en de gebruikershandleiding. Gezamenlijk zorgen ze voor een keur aan interessante parameters, variërend van de snelheid en het toerental tot aan het actuele vermogen en koppel, acceleratiewaarden, het actuele en gemiddelde brandstofverbruik, de gemiddelde snelheid en het voltage van de accu. Om slechts enkele voorbeelden te noemen. Innovatief is de mogelijkheid om met behulp van de bewegingssensor in de iPhone zaken als de hellingshoek van de scooter af te kunnen lezen. De volledige informatie van een trip kan vervolgens ook op een tablet of PC worden gedownload.
dash3 2iphone big trip

Verhoogde veiligheid
Maar daar blijft het niet bij. Dankzij het Piaggio Multimedia Platform is het zelfs mogelijk de veiligheid van de bestuurder en duopassagier verder te verhogen. De controlefunctie voor de bandenstatus (enkel beschikbaar voor uitvoeringen met ABS/ASR) maakt gebruik van de sensoren van de scooter om de iPhone te voorzien van informatie over bandenslijtage en –spanning. Waarbij de bestuurder automatisch gewaarschuwd wordt alvorens kritieke situaties zich kunnen voordoen. De algemene analysefunctie is nog zo'n voorbeeld waarmee in geval van nood in één oogopslag duidelijk wordt wat er aan de hand is, wat er gebeuren moet en waar de dichtstbijzijnde officiële dealer zich bevindt. Eveneens met het oog op de veiligheid worden de interactieve functies tijdens het rijden uitgeschakeld.

Navigeren via je iPhone
Comfort speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het PMP. Wanneer het brandstofniveau laag is, geeft het PMP automatisch de dichtstbijzijnde pompstations weer en stippelt hij via de navigatie app op de iPhone (indien geïnstalleerd) automatisch de snelste route naar de pomp uit. Bovendien onthoudt het systeem de laatste positie van de scooter voordat die werd uitgeschakeld, zodat hij gemakkelijk terug te vinden is, eveneens via de navigatiefunctie van de iPhone. Erg gemakkelijk op onbekend terrein in grote steden. Bovendien is het zelfs mogelijk om alle rijgegevens van de trip op te slaan, om naderhand aan de hand van die gegevens je rijstijl te kunnen analyseren. En in geval van vragen over de functionaliteiten van de scooter is de handleiding ervan eenvoudig via de iPhone te raadplegen.
navi2iphone big manual

Nu in de App Store
De Piaggio Multimedia Platform-kit is beschikbaar voor alle drie motorvarianten van de Piaggio X10 Maxiscooter – 125, 350 en 500cc – en bestaat uit de bekabeling en communicatie-unit die het draadloze informatieverkeer tussen de X10 en de iPhone mogelijk maken. De kit is voor € 185,- als accessoire te bestellen voor de X10, de bijbehorende app is vanaf nu gratis te downloaden in de App Store onder de naam Piaggio PMP via deze link.
Aanvullende informatie over het Piaggio Multimedia Platform is hier beschikbaar. Op korte termijn zal het Piaggio Multimedia Platform tevens beschikbaar worden voor de overige merken van de Piaggio Group."

 

Tot dusver Piaggio.

Wat Stadsmotor.nl hierover te melden heeft...

Niks nieuws onder de zon. Het is al langer mogelijk om de zogenaamde OBD (On Board Diagnostics) uit te lezen op een iDing of Android of pc, met special software en een OBD-connector met (liefst) Bluetooth-connectiviteit (± € 30 voor de connector en € 3,55 voor de software). Piaggio maakt dit wat makkelijker met de kit ter waarde van € 185. Deze prijs zal voor de kopers van de kit geen bezwaar zijn, want Steve Jobs-gelovigen – Apple-computers, iPas, iPods, iPhones – zijn gewend waanzinnige bedragen neer te tellen voor producten die gemakkelijk een kwart hadden kunnen kosten, voornamelijk omdat ze geen bijzondere functionaliteit bieden en tegen woekersalarissen worden geproduceerd in derdewereldlanden .

In hoeverre de iPhone-uitbreiding een success zal worden, moet nog blijken. iPhones zijn niet bijzonder goed bestand tegen schokken, niet te repareren indien kaduuk, en (net als elke andere smartphone) in het geheel niet bestand tegen vocht. Aanschaf van een regenhoes dus in elk geval een goed idée.

Voor bewuste Piaggisten: de Android-app verschijnt eind van het jaar.

Piaggio X10
De Piaggio X10: ook zonder iPhone een leuke gadget.

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter
Voorpagina Relevant nieuws Piaggio Multimedia Platform

Disclaimer - Privacy Policy