Vekeersoverlast in woonwijken
Van het CBS Te hard rijden en parkeeroverlast in top 3
Verkeersproblemen blijven een belangrijke bron van overlast in de woonomgeving. Van alle buurtproblemen wordt te hard rijden verreweg het vaakst genoemd als probleem dat met voorrang aangepakt moet worden. Het is een bron van ergernis voor ruim drie op de tien inwoners.
Parkeeroverlast staat op de derde plaats en is voor een kwart van de bevolking een vaak voorkomend probleem. Geluidsoverlast door verkeer staat op een zevende plek, en agressief verkeersgedrag op nummer negen. Hiervan ondervinden 14 respectievelijk 12 procent van de inwoners vaak hinder. 3 procent van de bevolking geeft aan overlast te hebben van stank van het verkeer. De overige buurtproblemen in de problemen-top 10 hebben niet met verkeer te maken.
De verkeersoverlast blijft hoog, maar is sinds 2005 niet toegenomen. Het aantal personenauto's, bedrijfsvoertuigen, motoren en bromfietsen in Nederland is echter in de afgelopen jaren wel flink toegenomen.
Verkeersoverlast en groei van het wagenpark
25-44 jarigen ergeren zich het meeste
Van alle leeftijdscategorieën ervaart de bevolkingsgroep van 25 tot 44 jaar de meeste overlast van te hard rijden, foutparkeerders en agressie in het verkeer. Geluidsoverlast door verkeer is bron van ergernis voor alle leeftijdscategorieën, al ergeren de mensen ouder dan 25 jaar zich daaraan meer dan de jongeren.
Overlast van verkeer naar leeftijd
Te hard rijden generiek probleem, overige overlast vooral in de stad
Te hard rijden komt zowel voor in de stad als op het platteland. De overige verkeersproblemen zijn echter het grootst in de steden, Daar is de verkeersintensiteit ook groter. Deze verschillen zijn ook zichtbaar tussen de provincies. Drentenaren en Friezen ergeren zich het minst aan parkeeroverlast en geluidsoverlast en hebben de minste hinder van agressief verkeersgedrag. Inwoners van dichtbevolkte gebieden als Noord- en Zuid-Holland ergeren zich daaraan juist het meest. Wat betreft overlast van te hard rijden, scoren Noord-Holland en Flevoland lager en Limburg hoger dan het landelijk gemiddelde."
Van Stadsmotor.nl
Aldus onverkort het Centraal Bureau voor de Statistiek in een publicatie van 8 augustus. Per punt:
- Te hard rijden en parkeeroverlast in top 3
Wie bovenstaand stuk leest, kan niet anders dan tot de slotsom komen dat van álle bronnen in de top 10 van overlast in de woonomgeving, er vier gerelateerd zijn aan verkeer:
1. Te snel rijden: 33%
3. Parkeeroverlast: 25%
7. Geluidsoverlast door verkeer: 14%.
9. Agressief verkeersgedrag: 12%
Het CBS: "De overige buurtproblemen in de problemen-top 10 hebben niet met verkeer te maken."
Vier van de zes wel, dat geeft te denken...
Het CBS: "De verkeersoverlast blijft hoog, maar is sinds 2005 niet toegenomen. Het aantal personenauto's, bedrijfsvoertuigen, motoren en bromfietsen in Nederland is echter in de afgelopen jaren wel flink toegenomen."
Met een miljoen, volgens het CBS. Nederland telde bij publicatie van dit stuk (10 augustus) echter 16.687.727 inwoners, en dat zijn er 382.201 meer dan op 1 januari 2005 (16.305.526). Hoe kan het nou dat er 1 miljoen extra geregistreerde voertuigen bij zijn gekomen, terwijl de bevolking met slechts 382.201 inwoners groeide, en er geen extra overlast ontstond?
Er is maar één logische verklaring, beste mensen.
De 1 miljoen extra geregistreerde vervoermiddelen waren allemaal motorfietsen, motorscooters en e-brommers. (Klopt niet met de verkoopcijfers, maar kan niet anders.)
- 25-44 jarigen ergeren zich het meeste
Het CBS: "De bevolkingsgroep van 25 tot 44 jaar ervaart de meeste overlast van te hard rijden, foutparkeerders en agressie in het verkeer."
Dat doet die bevolkingsgroep namelijk zelf ook het meest...
"Geluidsoverlast door verkeer is een bron van ergernis voor alle leeftijdscategorieën, al ergeren de mensen ouder dan 25 jaar zich daaraan meer dan de jongeren."
Jongeren veroorzaken dan ook veruit de meeste geluidsoverlast...
- Te hard rijden generiek probleem, overige overlast vooral in de stad
Het CBS: "Te hard rijden komt zowel voor in de stad als op het platteland. De overige verkeersproblemen zijn echter het grootst in de steden."
Parkeeroverlast, geluidsoverlast, agressief verkeersgedrag... Waar hebben we daar vaker over gelezen?
Het CBS: "Inwoners van dichtbevolkte gebieden als Noord- en Zuid-Holland ergeren zich daaraan het meest."
Hoe zou het toch mogelijk zijn?
Toch nog een pluspuntje voor Noord-Holland (samen met Flevoland): wat betreft overlast van te hard rijden, scoren ze onder het landelijk gemiddelde.
Zelfs in de woonwijken staat file...
Meer nieuws op Stadsmotor.nl
{jcomments on}
