Yamaha-Fiat

09-XJ-FZ. Rapportdatum: 15-08-2017. FIAT PANDA, uit juni 2007. Dit voertuig had destijds een nieuwprijs vanaf € 9195,- en is een origineel Nederlandse auto. De auto kan van 0-100 km/u in 14,0 seconden en heeft een topsnelheid van 155 km/u en een maximum vermogen van 60 PK. Deze PANDA verbruikt gemiddeld 1 liter op de 18,2 kilometer. Met een CO2-uitstoot van 129 gram per kilometer krijgt deze FIAT een zuinigheidslabel C. Kleur zwart.

Het zal vast allemaal kloppen wat hierboven staat, met dank aan www.kentekencheck.nl. Ik heb alleen met eigen ogen kunnen vaststellen dat het een zwarte Fiat Panda is, met dus het kenteken 09-XJ-FZ. Dat kenteken bleef zo makkelijk in mijn geheugen hangen omdat zowel '09' als 'XJ' als 'FZ' iets betekent in motortermen, specifieker Yamaha-termen. '09' van de MT-09, 'XJ' van de oeroude XJ-serie die anno 2017 nog doorloopt (in de XJR1300) en 'FZ' van de vermoedelijk net zo oude FZ-serie die niet is gecontinueerd, maar decennia heeft bestaan en in elk geval nog bestond in 2007, het bouwjaar van de betreffende Fiat Panda.
Wat in 2007 ook nog bestond, was het Fiat Yamaha Team (MotoGP, met coureurs Valentino Rossi en Colin Edwards), met Yamaha dus als fabrikant en Fiat als hoofdsponsor.

Merkwaardige toevalligheden allemaal, maar niet de reden dat ik dit schrijf.
Ik wilde namelijk iets schrijven aan de (blonde) bestuurster van de zwarte Fiat Panda, kenteken 09-XJ-FZ, die ik vanmorgen betrapte op het aanbrengen van mascara, kijkend in haar make-up-spiegeltje. Op de Ring A10, direct na de Coentunnel, in volle vaart! Het volgende: "ONGELOOFLIJKE IDIOOT!"

Ze volgde me de eerste afslag af, beneden linksaf, en passeerde me bij het eerste stoplicht, waar zij rechtdoor ging en ik rechtsaf. Toen zag ik dus het kenteken en het merk: Fiat.
Het was helemaal apart geweest als ik op een Yamaha had gezeten, maar nee: Kawasaki. Maar in elk geval ben ik een motorrijder met een goed geheugen voor kentekenplaten, voor zover die iets te maken hebben met bekende motorafkortingen.

Zwarte Panda, 09-XJ-FZ, omgeving Amsterdam. Vergeet niet de bestuurster een compliment te maken met haar mooie donkere ogen. Die horen natuurlijk wel bij panda's.

Michiel Heemskerk, verkeersfilosoof
15 augustus 2017

Lees alle blogs op Stadsmotor.nl

 

Aangepast zoeken
FacebookTwitter

Disclaimer - Privacy Policy